kitchen reno : update 8

The kitchen was the first room in our Istrian stone house to receive the full renovation treatment. The units we had inherited were ripped out, the flooring taken out, the ceiling taken down, a new window installed, brand new units and appliances fitted and under floor heating put in beneath new flooring. It’s quite a small room, but is a light room and we decided to go bold with the colour. On a trip back to England we brought back 10 litres of Farrow and Ball Hague Blue paint and to the dismay of our builder/decorator – who thought it was the vilest colour he had ever seen – we went ahead and painted all of the walls ceiling.

This colour is a bold one, especially as the kitchen isn’t huge. But, with two windows, and light coming in from the Well Room, we felt it could take this deep shade. For over four years, we’ve loved it, and would happily have left it this colour. But a couple of things made us have a re-think. Firstly, with all of the comings and goings in the kitchen, the walls were due a lick of paint and to get the same one, we’d have had to have gone to the nearest Farrow & Ball showroom, which is in Treviso. Not a bad trip, but a bit out of the way for a tin of paint. We could also have had the colour mixed, which we’ve done before, but we’ve never achieved the exact shade. Also, as our house is now for sale, we felt that the time was right to introduce a new colour.

We know that if people are seriously interested in a property, they will look beyond what is it is like currently, and see its potential. However, the kitchen was maybe a bit too “out there”, in terms of selling and with such a strong colour, we felt that for some people it might be a step too far. So, the decision was made to tone it down and introduce a more neutral colour scheme. We love our greys – various shades of grey appear around the house, because it’s such an easy colour to work with, and so we opted for a soft, smokey grey for the kitchen. Thinking that the coverage would be an issue, we bought three tins of it – completely unnecessary as it was a dream to apply and covered the dark cover really well. In fact, we had so much left over, that we also decided to paint over the dark wall in the Well Room. And, voila! A house very ready for the lighter days of spring and summer…

The newly painted wall in the Well Room, does now look so much better, in its lighter softer colour, making the room seem larger and more spacious. Although we don’t keep the door to the downstairs shower room open, when you do open it, the big, grey concrete tiles seems to sit so much better against the new colour outside…

It does feel that spring might have finally arrived, after a long winter, and the house now reflects so much more the lighter, brighter days outside. If our home is something you might be interested in, as a holiday home, perhaps, do take a look at our website. We’d love to hear from you…

Published on 31st March 2022